Fermentacja

Fermentacja - szybkie i proste przepisy

75 przepisy

Najlepsze przepisy z kategorii fermentacja w jednym miejscu! Może spróbuj dzisiaj jednego z tych 75 przepisów? Aby przygotować te przepisy, będziesz potrzebować 2 - 1440 minut. Kliknij w przepis, aby zobaczyć dokładny czas i liczbę porcji, które możesz przygotować. Skoro mówimy o świetnych przepisach, te przychodzą nam na myśl - Zakwas buraczany, Kimchi, Ogórki małosolne., Kiszone buraki. Spróbujesz?

Nalewka z porzeczek

Przygotuj domową nalewkę z porzeczek, która zaskoczy Cię swoim smakiem i aromatem. Idealna na letnie wieczory lub jako prezent dla bliskich osób.

Najlepsze ciasto na drożdże!

Jak pajęczyna 🤌🏼 Na bułeczki/cienką pizzę/cynamonowe gniazdka…

Sok z bzu

Przygotuj na lato orzeźwiający sok z bzu.

Nalewka z orzechów włoskich

Dawna, polska tradycyjna nalewka, często używana jako domowy lek na różne dolegliwości. Idealna po długim dniu, jako mały relaksujący trunek.

Domowej roboty likier z owoców czarnego bzu

Świetny przepis na domowy likier, który na pewno Ci smakuje.

Drożdżowe placki

Delikatne i puszyste jednocześnie

Wino z kwiatów bzu czarnego

Domowe wino z kwiatów bzu czarnego to wspaniały i oryginalny napój, który można delektować się w letnie miesiące.

Buchty pieczone w piekarniku

Buchty nadziewane dżemem z posypką na wierzchu.

Jak zrobić zakwas na żurek

Zakwas na żurek to podstawa do przygotowania tradycyjnej polskiej zupy. Poniżej znajdziesz prosty przepis na domowy zakwas.

Jak zrobić ciasto na pizze

Lubisz pizzę, ale boisz się, że ciasto nie będzie dobre? Co powiesz na wypróbowanie ciasta na pizzę od Włocha?

Noworoczny prezcel

Noworoczny prezcel to tradycyjne ciasto, które jest pieczone i rozdawane z okazji Nowego Roku, zwłaszcza w Niemczech i krajach niemieckojęzycznych. Symbolizuje szczęście i błogosławieństwo na nowy rok. Prezcel jest słodki, miękki i puszysty, smakuje bosko z masłem lub dżemem.

Świąteczna nalewka

Nalewkę pomarańczową przygotowywałem już niejednokrotnie, każdego roku na Święta. Ten przepis to prawdziwa perełka wśród domowych trunek. Słodka, ale nie przesłodzona, z wyraźnym smakiem świeżych pomarańczy, idealna do podania gościom podczas świątecznego wieczoru.

Zakwas na barszcz burakowy

Prosty przepis na wyśmienity barszcz czerwony, tak na Wigilię jak i na co dzień. Barszcz z mojego przepisu zawsze się udaje. Wystarczy przestrzegać kilku zasad podanych w przepisie. Ma cudownie orzeźwiający smak, rubinowy kolor.

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków, który dziś prezentuję, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. To bardzo uniwersalny zakwas. Możesz dodawać go do zup, sosów, a nawet pić na surowo dla poprawy odporności.

Likier pomarańczowy

Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.

Indyjski ser paneer domowej roboty

Od lat robię swój własny ser paneer. Jest to prosty przepis, który nie wymaga specjalnych składników ani sprzętu. Z biegiem czasu nauczyłem się, że kluczem do sukcesu jest poziom ciepła i czas leżakowania. Lubię używać tego sera w różnych indyjskich potrawach, takich jak paneer tikka masala i palak paneer, ale można go również spożywać samodzielnie lub na kanapkach.
REKLAMA