REKLAMA

Źródło: yulka3ice from Getty Images

Świąteczna nalewka

Nalewkę pomarańczową przygotowywałem już niejednokrotnie, każdego roku na Święta. Ten przepis to prawdziwa perełka wśród domowych trunek. Słodka, ale nie przesłodzona, z wyraźnym smakiem świeżych pomarańczy, idealna do podania gościom podczas świątecznego wieczoru.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 5 ks dużych pomarańczy Dodano do
  • 1 l spirytusu Dodano do
  • 1 kg cukru Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zaczynamy od sparzenia pomarańczy.

2. Krok

Następnie z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki. Starajmy się nie zdejmować za dużo albedo (biala część skórki), jest gorzka i może zepsuć smak nalewki.

3. Krok

Skórki wkładamy do dużego słoika, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy na 2 tygodnie w ciepłym miejscu, najlepiej na słońcu. Co kilka dni warto słoik przemieszać.

4. Krok

Po upływie dwóch tygodni przygotowujemy syrop. Cukier zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie studzimy syrop.

5. Krok

Do ostudzonego syropu wlewamy spirytus z pomarańczową skórką. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 dni.

6. Krok

Po dwóch dniach nalewkę zlewamy do butelek przez sito, żeby oddzielić skórki. Nalewkę zamykamy i odstawiamy na kolejny tydzień.

7. Krok

Po tygodniu nalewka jest gotowa do picia, ale im dłużej będzie stała, tym będzie smaczniejsza. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy