Źródło: yulka3ice from Getty Images
Świąteczna nalewka
Nalewkę pomarańczową przygotowywałem już niejednokrotnie, każdego roku na Święta. Ten przepis to prawdziwa perełka wśród domowych trunek. Słodka, ale nie przesłodzona, z wyraźnym smakiem świeżych pomarańczy, idealna do podania gościom podczas świątecznego wieczoru.
Składniki
- 5 ks dużych pomarańczy
- 1 l spirytusu
- 1 kg cukru
- 1 l wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od sparzenia pomarańczy.
Następnie z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki. Starajmy się nie zdejmować za dużo albedo (biala część skórki), jest gorzka i może zepsuć smak nalewki.
Skórki wkładamy do dużego słoika, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy na 2 tygodnie w ciepłym miejscu, najlepiej na słońcu. Co kilka dni warto słoik przemieszać.
Po upływie dwóch tygodni przygotowujemy syrop. Cukier zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie studzimy syrop.
Do ostudzonego syropu wlewamy spirytus z pomarańczową skórką. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 dni.
Po dwóch dniach nalewkę zlewamy do butelek przez sito, żeby oddzielić skórki. Nalewkę zamykamy i odstawiamy na kolejny tydzień.
Po tygodniu nalewka jest gotowa do picia, ale im dłużej będzie stała, tym będzie smaczniejsza. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole!