REKLAMA

Źródło: Volodymyr Melnyk from Canva

Likier pomarańczowy

Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 5 niespryskany pomarańczy Dodano do
  • 1 l spirytusu Dodano do
  • 800 g cukru Dodano do
  • 12 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Zaczynamy od przygotowania pomarańczy - powinny być dobrze umyte i osuszone. Z pomarańczy należy starannie zetrzeć skórkę - ważne jest, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej warstwy. Polecam zetrzeć skórkę jak najcieńszym obieraczem do warzyw - powinny to być cienkie paski, bez śladu białego miąższu.

2. Krok

Do dużego słoja dodajemy skórkę pomarańczową, następnie zalewamy spirytusem. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2-4 tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słoikiem, aby składniki lepiej się połączyły.

3. Krok

Po upływie tego czasu, przygotowujemy syrop cukrowy. W garnku o grubym dnie łączymy cukier z wodą i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Pozostawiamy syrop do ostygnięcia.

4. Krok

Następnie, spirytus z pomarańczami przecedzamy przez sitko, a następnie przez gęste płótno - potrzebujemy naprawdę czystego płynu.

5. Krok

Do przecedzonego płynu dodajemy ostudzony syrop, mieszamy i przekładamy do butelki. Butelkę szczelnie zamykamy.

6. Krok

Gotowy likier powinien jeszcze odstać około 2 tygodnie, aby składniki mogły się lepiej ze sobą połączyć i zharmonizować. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy