Źródło: Volodymyr Melnyk from Canva
Likier pomarańczowy
Przygotowywanie domowego likieru pomarańczowego to przez lata sprawdzony sposób na wykorzystanie sezonowych cytrusów. Pijąc go, czujesz się jak w słonecznej Italii, nawet jeśli za oknem szaro i zimno. Samodzielnie przygotowany likier ma wyjątkowo intensywny i naturalny smak pomarańczy, jest idealny do serwowania na zakończenie posiłku, jako dodatek do deserów czy też składnik innych koktajli.
Składniki
- 5 niespryskany pomarańczy
- 1 l spirytusu
- 800 g cukru
- 1⁄2 l wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania pomarańczy - powinny być dobrze umyte i osuszone. Z pomarańczy należy starannie zetrzeć skórkę - ważne jest, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej warstwy. Polecam zetrzeć skórkę jak najcieńszym obieraczem do warzyw - powinny to być cienkie paski, bez śladu białego miąższu.
Do dużego słoja dodajemy skórkę pomarańczową, następnie zalewamy spirytusem. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2-4 tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słoikiem, aby składniki lepiej się połączyły.
Po upływie tego czasu, przygotowujemy syrop cukrowy. W garnku o grubym dnie łączymy cukier z wodą i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Pozostawiamy syrop do ostygnięcia.
Następnie, spirytus z pomarańczami przecedzamy przez sitko, a następnie przez gęste płótno - potrzebujemy naprawdę czystego płynu.
Do przecedzonego płynu dodajemy ostudzony syrop, mieszamy i przekładamy do butelki. Butelkę szczelnie zamykamy.
Gotowy likier powinien jeszcze odstać około 2 tygodnie, aby składniki mogły się lepiej ze sobą połączyć i zharmonizować. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia!