Źródło: Image by KamranAydinov on Freepik
Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką bez pieczenia
Ciasto z serkiem mascarpone i galaretką bez pieczenia to proste i pyszne ciasto, które można służyć jako deser albo przekąskę na różne okazje. Krem z serka mascarpone dodaje ciastu kremowej konsystencji, a galaretka naszpikowana owocami dodaje mu koloru i słodkości.
Składniki
- 250 g herbatników
- 125 g masla
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki esencji z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 opakowanie galaretki owocowej (do wyboru)
- 500 g owoców (do wyboru)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgnieć herbatniki na drobne okruchy, a następnie połącz z roztopionym masłem. Wciśnij mieszaninę na dno formy do tarty i wstaw do lodówki na 30 minut.
W misce zmiksuj serek mascarpone, cukier puder, sok z cytryny, esencję waniliową i śmietanę na gładki krem.
Krem mascarpone wyłóż na schłodzony spód z herbatników i wyrównaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężał.
W międzyczasie ugotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia, ale nie do zastygnięcia.
Na ciasto wyłóż owoce, a na samym końcu zalej ostudzoną galaretką.
Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na noc), aby galaretka dobrze zastygła.