Okrągły sernik
Składniki
Składniki
- 4 jajka
- 3 łyżki Cukru z trzciny kokosowej
- 41⁄2 a Użyłam mąki pszennej zamiast gładkiej
- 1 Łyżka Zapisz tłumaczenie
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1⁄2 pakiety Proszek do pieczenia
- Szczypta Soda Bicarbona do herbaty
- Szczypta Narzędzia
Krem
- 2 banany
- 250 g Delikatnego twarogu
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 30 g Starta gorąca czekolada, ziarna kakao
- 1 Łyżka Cukier kokosowy
- 1 Łyżka soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Użyłem okrągłej formy o średnicy 20cm.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijemy śnieg z białek i szczyptą soli.
Żółtka mieszamy z cukrem.
Do śniegu stopniowo wpracowujemy ubite żółtka, następnie dodajemy roztopione masło.
Wszystkie suche składniki (mąkę, karob, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) mieszamy i dodajemy do piany.
Wszystko dokładnie ubijamy.
Formę wyłóżmy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy grubą mąką.
Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy na 180/20 minut lub według potrzeb.
Wybieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę na gęsto.
Mascarpone wymieszamy z twarogiem i cukrem.
Dodajemy do bitej śmietany i mieszamy.
Następnie dodajemy sok z cytryny, czekoladę i dokładnie mieszamy całe nadzienie.
Ze stygniętego korpusu odcinamy górę, jakbyśmy chcieli wyrównać tort.
Usuwamy całe środkowe miejsce i odkładamy ciasto na bok.
Do środka kładziemy pokrojone banany i zaczynamy dodawać nadzienie.
Nadzienie kładziemy na torcie w kształcie kopców/kretowiska.
Całe ciasto otoczmy ciastem, które wydrążyliśmy.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego!