REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski

Ciasto z orzechami włoskimi

Moje ciasto z orzechami włoskimi to prawdziwa gratka dla każdego łasucha. Przepis ten jest dziedzictwem rodzinym i od lat przygotowuję go na różne okazje, niezależnie od pory roku. To ciasto jest niezwykle aromatyczne, pyszne i rozpływa się w ustach. Jest również idealnym połączeniem chrupiących orzechów włoskich i delikatnego biszkoptu.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Biszkopt:

  • 5 ks jajek Dodano do
  • 120 g mąki Dodano do
  • 30 g kakao Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Wkladka orzechowa:

  • 4 ks białka Dodano do
  • 200 g orzechów włoskich Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 160 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Masa Śmietankowa

  • 250 g serka mascarpone Dodano do
  • 400 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do

Polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 100 g czekolady deserowej Dodano do

Poncz:

  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 100 ml wody Dodano do
  • 2 łyżki rumu Dodano do

Dodatkowo:

  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

Biszkot - ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i szklista.

2. Krok

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku i mieszaj.

3. Krok

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

4. Krok

Wlej masę do formy do pieczenia o wymiarach 20 × 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.

5. Krok

Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie podziel je na 2 części.

6. Krok

Wkladka orzechowa - ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.

7. Krok

Stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie szklista i puszysta.

8. Krok

Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj je z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia.

9. Krok

Dodaj je do ubitych białek i wymieszaj.

10. Krok

Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

11. Krok

Masa - wymieszać serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder. Ubijaj mieszaninę, aż krem będzie puszysty.

12. Krok

Polewa: czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.

13. Krok

Wykonanie: zanurzyć pierwszą warstwę herbatników w ponczu i posmarować dżemem porzeczkowym.

14. Krok

Następnie rozsmarować połowę przygotowanej masy.

15. Krok

Rozłóż nadzienie orzechowe na cieście i ułóż warstwę pozostałej masy, a następnie przykryj herbatnikami.

16. Krok

Wierzch ciasta polać lukrem.

17. Krok

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1111 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2014 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy