Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Ciasto z orzechami włoskimi
Moje ciasto z orzechami włoskimi to prawdziwa gratka dla każdego łasucha. Przepis ten jest dziedzictwem rodzinym i od lat przygotowuję go na różne okazje, niezależnie od pory roku. To ciasto jest niezwykle aromatyczne, pyszne i rozpływa się w ustach. Jest również idealnym połączeniem chrupiących orzechów włoskich i delikatnego biszkoptu.
Składniki
Biszkopt:
- 5 ks jajek
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wkladka orzechowa:
- 4 ks białka
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa Śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
Poncz:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
- 2 łyżki rumu
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Biszkot - ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta i szklista.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku i mieszaj.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Wlej masę do formy do pieczenia o wymiarach 20 × 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie podziel je na 2 części.
Wkladka orzechowa - ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie szklista i puszysta.
Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj je z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia.
Dodaj je do ubitych białek i wymieszaj.
Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Masa - wymieszać serek śmietankowy, mascarpone i cukier puder. Ubijaj mieszaninę, aż krem będzie puszysty.
Polewa: czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
Wykonanie: zanurzyć pierwszą warstwę herbatników w ponczu i posmarować dżemem porzeczkowym.
Następnie rozsmarować połowę przygotowanej masy.
Rozłóż nadzienie orzechowe na cieście i ułóż warstwę pozostałej masy, a następnie przykryj herbatnikami.
Wierzch ciasta polać lukrem.
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.