REKLAMA

Pieczone faworki z piekarnika

Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 405.18 g mąki tortowej TYP g śmietany Dodano do
  • 6 białek jajka L Dodano do
  • 1 jajka L Dodano do
  • 30 ml wódki Dodano do
  • 30 g masla Dodano do
  • 10 g proszku do pieczenia Dodano do
  • cukier puder do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy

2. Krok

W lodówce około 2 godzin (można całą noc) .

3. Krok

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość

4. Krok

Od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok .

5. Krok

Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .

6. Krok

Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) .

7. Krok

Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2164 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1120 przepisy

Śniadanie

474 przepisy

Kolacja

2025 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy