:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/83YaeqrXf1_24Tp24Vkk/b33de9d3fd0376c740296ee3b35ccd.jpeg)
Źródło: Pixabay
Deser z mascarpone i herbatnikami
Lekki, kremowy deser na bazie włoskiego sera mascarpone i chrupiących herbatników. Idealny na zakończenie obiadu lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki
- 500 g sera mascarpone
- 200 g herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- cytryna
- 1 szkło śmietany kremówki
- Kawa mocna (do nasączenia herbatników)
- Kakao (do posypania na wierzch)
Najnowsze ulotki
Procedura
W miseczce mieszamy ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z połowy cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
W innym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno.
Łączymy ubitą śmietanę z serem mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.
Herbatniki maczamy w mocnej kawie i układamy na dnie czterech pucharków.
Na herbatnikach nakładamy warstwę kremu mascarpone, następnie znów układamy herbatniki i kolejną warstwę kremu.
Powtarzamy tę czynność, aż skończą nam się składniki, kończąc warstwą kremu.
Wierzch deseru posypujemy kakaem.
Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.