REKLAMA

Źródło: Pixabay

Deser z mascarpone i herbatnikami

Lekki, kremowy deser na bazie włoskiego sera mascarpone i chrupiących herbatników. Idealny na zakończenie obiadu lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g sera mascarpone Dodano do
  • 200 g herbatników Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • cytryna Dodano do
  • 1 szkło śmietany kremówki Dodano do
  • Kawa mocna (do nasączenia herbatników) Dodano do
  • Kakao (do posypania na wierzch) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W miseczce mieszamy ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z połowy cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

2. Krok

W innym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno.

3. Krok

Łączymy ubitą śmietanę z serem mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.

4. Krok

Herbatniki maczamy w mocnej kawie i układamy na dnie czterech pucharków.

5. Krok

Na herbatnikach nakładamy warstwę kremu mascarpone, następnie znów układamy herbatniki i kolejną warstwę kremu.

6. Krok

Powtarzamy tę czynność, aż skończą nam się składniki, kończąc warstwą kremu.

7. Krok

Wierzch deseru posypujemy kakaem.

8. Krok

Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy