Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Pyszny jednogarnkowe danie na obiad . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/04/makaron-po-florencku-z-kurczakiem-i.html
Składniki
Surowce
- 300 g makaronu penne
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżki oleju do smażenia
- 120 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 300 g pomidorów suszonych w oleju ilość po odsączeniu
- 100 g szpinaku świeżego
- 1 łyżeczka masla
- 3 kulki sera mozzarella
- 4 zęby czosnku
- 120 ml śmietanki słodka śmietanka do kawy
- 350 ml Mleka
Przyprawy
- 1⁄4 łyżeczki Chilli
- 1⁄4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1⁄4 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją opakowania i odłożyć na bok .
Filet pokroić w średnią kostkę i dokładnie wymieszaj z przyprawami . Wrzucić na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażyć , aż kurczak będzie gotowy .
Pomidory wyrzucić na sitko , odsączyć z oleju i pokrój w mniejsze kawałki jeśli chcemy (nie musimy tego robić) . Dodać je do kurczaka wraz z przeciśniętym rzez praskę czosnkiem i smażyć 2 minuty , aż będą pachnące .
Dodać śmietankę , mleko , bulion i mozzarellę .
Gotować i mieszać co chwilę , aż sos będzie kremowy i ser się dobrze rozpuści . Po 2-3 minutach sos powinien gęstnieć . Dodać ugotowany makaron , z grubsza porwany rękoma szpinak i położyć na wierzch 1 łyżeczkę masła .
Wymieszać i gotować , aż szpinak zmięknie około 4-5 minut.
Możliwe , że będziemy potrzebować odrobinę wody , mleka (bo sos się zbyt mocno zagęści) lub sera (bo sos się rozwodnił) .
Podawać od razu . Jeśli musimy odgrzać , robimy to na patelni i dodać trochę mleka , podgrzewać na średnim ogniu często mieszając .