:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/EJswjn7zp-3ZP7weLAyV/279864fe4cddbfb74deca6a0a11688.jpeg)
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Smaczne , domowe i własno ręcznie robione gołąbki. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/03/goabki-z-ryzem-i-miesem-mielonym.html
Składniki
- 9 liści sparzonych białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szkło suchego ryżu
- 2 Okulary wody
- pieprz
- papryka słodka
- maggi
- sól
- 1 około litra czystego rosołu
- 2 listy laurowe
- 3 ziarna ziela angielskie
- 5 ziarna pieprzu czarnego
Najnowsze ulotki
Procedura
Ryż gotujemy w 2 szklankach wody do lekkiej miękkości około 10 minut (aż ryż całkowicie wpije wodę) , ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy . Gdy ryż my zimny dodajemy surowe mięso mielone oraz do smaku przyprawy .
Gotowy farsz pozostawiamy do przegryzienia na około 10 minut .
Na sparzone liście nakładamy około 150 gram farszu , składamy boki i ciasno zwijamy w rulonik .
Gotowe , zwinięte gołąbki układamy do wyłożonego kapusta garnka (dno) . Zalewamy czystym rosołem dokładamy ziarna pieprzu czarnego , kulki zielona angielskiego oraz liść laurowy .
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny .