REKLAMA

Muffinki jajeczne z szynką i warzywami

Smaczne, zdrowe, kolorowe śniadanie z warzywami i jajkiem. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/03/muffinki-jajeczne-z-szynka-i-warzywami.html

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 50 g cukinii Dodano do
  • 50 g papryki czerwonej Dodano do
  • 50 g pieczarek Dodano do
  • 50 g sera żółtego salami Dodano do
  • 3 kostki szpinaku Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 4 jajek g szynki wieprzowej Dodano do
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku Dodano do
  • sól Przyprawy Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
  • Papryka ostra Dodano do
  • masło do wysmarowania foremek Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Pieczarki kroimy w pół talarki, podsmażmy na maśle dokładamy szpinak i smażymy do odparowania wody dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cukinie oraz paprykę. Całość smażymy około 7 minut, przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Odkładamy na bok by lekko przestygło.

2. Krok

W między czasie kroimy w drobną kostkę ser i szynkę. Jajka rozbijamy i rozbełtujemy na jednolitą masę, dodajemy dużą szczyptę soli oraz szczypiorek. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną szynkę, ser oraz przestudzone warzywa, całość dokładnie mieszamy.

3. Krok

Gotową masę jajeczną rozlewamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na muffinki (około 6 sztuk) . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 25 minut. Po upieczeniu muffinki chwilę pozostawiamy w formie i delikatnie wyjmujemy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy