Źródło: firn from Getty Images
Karp pieczony w piekarniku dzwonki
Karp pieczony w piekarniku dzwonki to jedno z moich ulubionych dań w okresie świątecznym.
Składniki
- 11⁄2 kg karp
- 2 ks marchewki
- 1 ks Pietruszka
- 1 ks seler
- 2 ks cebule
- 1 Żarówka czosnku
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Karpia przygotowuję dzień wcześniej, czyścimy go, a następnie myjemy i osuszamy. Karpia kroję na dzwonka grubości około 3 cm.
Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę kroję w dużą kostkę, a czosnek przekrawam na pół. Wszystko razem wrzucam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Doprawiam solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie smażę do momentu, kiedy warzywa zaczną się rumienić.
Wszystko blenduję na gładką masę, którą następnie smaruję karpia.
Tak przygotowany karp wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie karpia wyciągam z lodówki, a piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Karpia układam na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika na około 50 minut. Gdy skóra stanie się chrupiąca, wiem, że ryba jest gotowa. Podczas pieczenia warto polać karpia kilka razy wytworzonym sosem.
Po upieczeniu karpia, podaję go z pieczonymi ziemniakami lub sałatką. Najlepiej smakuje na ciepło, ale też zimny jest pyszny.