REKLAMA

Źródło: firn from Getty Images

Karp pieczony w piekarniku dzwonki

Karp pieczony w piekarniku dzwonki to jedno z moich ulubionych dań w okresie świątecznym.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 112 kg karp Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 1 ks seler Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 1 Żarówka czosnku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Karpia przygotowuję dzień wcześniej, czyścimy go, a następnie myjemy i osuszamy. Karpia kroję na dzwonka grubości około 3 cm.

2. Krok

Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę kroję w dużą kostkę, a czosnek przekrawam na pół. Wszystko razem wrzucam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Doprawiam solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie smażę do momentu, kiedy warzywa zaczną się rumienić.

3. Krok

Wszystko blenduję na gładką masę, którą następnie smaruję karpia.

4. Krok

Tak przygotowany karp wstawiam do lodówki na 24 godziny.

5. Krok

Po tym czasie karpia wyciągam z lodówki, a piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

6. Krok

Karpia układam na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika na około 50 minut. Gdy skóra stanie się chrupiąca, wiem, że ryba jest gotowa. Podczas pieczenia warto polać karpia kilka razy wytworzonym sosem.

7. Krok

Po upieczeniu karpia, podaję go z pieczonymi ziemniakami lub sałatką. Najlepiej smakuje na ciepło, ale też zimny jest pyszny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy