REKLAMA

Pierniki norymberskie

Pyszne świąteczne piierniki ze skórką kondyzowaną,kokosem i orzechami. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/12/pierniki-norymberskie.html

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 170 g cukru pudru Dodano do
  • 3 jajka g masła Dodano do
  • 300 g mąki pszennej Dodano do
  • 3 łyżki małe proszku do pieczenia Dodano do
  • 4 łyżki przyprawy do piernika Dodano do
  • 2 łyżki ciemnego kakao Dodano do
  • 150 g mielonych orzechów Dodano do
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodano do
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny Dodano do
  • 50 g rodzynek Dodano do
  • 50 g wiórek kokosowych Dodano do
  • 250 Mleka Dodano do
  • 70 opłatki Ø mm Dodano do
  • cukier puder rum lub ciepła woda polewa Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mąkę pszenną , proszek do pieczenia , przyprawa do piernika , ciemne kakao , mielone orzechy , kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny , rodzynki oraz wiórki kokosowe łączymy w jednej misce .

2. Krok

W misce miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na jasną masę . Gdy masę mamy gotową dodajemy po jednym jajku , ubijamy do połączenia się składników . Następnie powoli dodajemy mieszankę sypkich produktów oraz dolewamy na przemian mleko (temperatura pokojowa) . Mieszamy do zjednolicenia się masy (możemy użyć drewnianej łyżki) .

3. Krok

Piernikową masę wykładamy łyżką na opłatki (jedna łyżka na jeden opłatek , delikatnie wyrównujemy masę na równo z rantem opłatkiem , może być widać delikatnie opłatek) . Opłatki z masą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (pierniki dość mocno rosną) .

4. Krok

Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 15-20 minut (pierwszą blaszkę pierników piekę 20 minut od włożenia do piekarnika następne 15 minut) . Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystudzenia , następnie przekładamy na płasko by się nie pokruszyły .

5. Krok

Gotowe i zimne pierniki malujemy lukrem (lukier musi być dość gęsty) . Cukier puder wsypujemy do miski następnie dolewamy po odrobinie wody lub rumu i mieszamy do zjednolicenia masy (tak by nie było grudek z cukru pudru i jednolitym strumieniem spływał nam z łyżki) . Pierniczki pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru na płasko .

6. Krok

Nie które pierniczki możemy udekorować mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lecz to nie koniecznie .

7. Krok

Gotowe pierniki przechowujemy około 2 do 3 tygodni (dobrze ukryte ponieważ szybko znikają) .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2019 przepisy

Deser

1522 przepisy

Dania mięsne

1115 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Obiad

2159 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

350 przepisy