Pierniki norymberskie
Pyszne świąteczne piierniki ze skórką kondyzowaną,kokosem i orzechami. https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/12/pierniki-norymberskie.html
Składniki
- 170 g cukru pudru
- 3 jajka g masła
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki małe proszku do pieczenia
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 150 g mielonych orzechów
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 50 g rodzynek
- 50 g wiórek kokosowych
- 250 Mleka
- 70 opłatki Ø mm
- cukier puder rum lub ciepła woda polewa
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę pszenną , proszek do pieczenia , przyprawa do piernika , ciemne kakao , mielone orzechy , kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny , rodzynki oraz wiórki kokosowe łączymy w jednej misce .
W misce miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na jasną masę . Gdy masę mamy gotową dodajemy po jednym jajku , ubijamy do połączenia się składników . Następnie powoli dodajemy mieszankę sypkich produktów oraz dolewamy na przemian mleko (temperatura pokojowa) . Mieszamy do zjednolicenia się masy (możemy użyć drewnianej łyżki) .
Piernikową masę wykładamy łyżką na opłatki (jedna łyżka na jeden opłatek , delikatnie wyrównujemy masę na równo z rantem opłatkiem , może być widać delikatnie opłatek) . Opłatki z masą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (pierniki dość mocno rosną) .
Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 15-20 minut (pierwszą blaszkę pierników piekę 20 minut od włożenia do piekarnika następne 15 minut) . Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystudzenia , następnie przekładamy na płasko by się nie pokruszyły .
Gotowe i zimne pierniki malujemy lukrem (lukier musi być dość gęsty) . Cukier puder wsypujemy do miski następnie dolewamy po odrobinie wody lub rumu i mieszamy do zjednolicenia masy (tak by nie było grudek z cukru pudru i jednolitym strumieniem spływał nam z łyżki) . Pierniczki pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru na płasko .
Nie które pierniczki możemy udekorować mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lecz to nie koniecznie .
Gotowe pierniki przechowujemy około 2 do 3 tygodni (dobrze ukryte ponieważ szybko znikają) .