REKLAMA

Pyszna szarlotka z jabłkami

Szarlotka, czyli tradycyjny polski placek z jabłkami, to jedno z najbardziej aromatycznych ciast, jakie znamy. Jej smak jest nie do podrobienia - duża ilość jabłek, przyprawione cynamonem i goździkami, tworzą niesamowite połączenie z ciastem. Doskonała na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na ciasto:

  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 250 g masla Dodano do
  • 3 żółtka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 112 kg jabłek Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • Szczypta goździków Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i żółtka, następnie zagnieć ciasto.

2. Krok

Podziel ciasto na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno oraz boki tortownicy.

3. Krok

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszaj z cukrem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny. Tak przygotowane jabłka wyłóż na ciasto.

4. Krok

Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na jabłkach.

5. Krok

Piecz szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy