REKLAMA

Pyszna szarlotka z jabłkami

Szarlotka, czyli tradycyjny polski placek z jabłkami, to jedno z najbardziej aromatycznych ciast, jakie znamy. Jej smak jest nie do podrobienia - duża ilość jabłek, przyprawione cynamonem i goździkami, tworzą niesamowite połączenie z ciastem. Doskonała na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na ciasto:

  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 250 g masla Dodano do
  • 3 żółtka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 112 kg jabłek Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • Szczypta goździków Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i żółtka, następnie zagnieć ciasto.

2. Krok

Podziel ciasto na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno oraz boki tortownicy.

3. Krok

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszaj z cukrem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny. Tak przygotowane jabłka wyłóż na ciasto.

4. Krok

Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na jabłkach.

5. Krok

Piecz szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy