REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=DPI3KxTobIs

Ciasto skubaniec vel pleśniak

Skubaniec, zwany również pleśniakiem, to trudne do zidentyfikowania ciasto, ale o niepowtarzalnym smaku. Jest to tradycyjne, domowe ciasto drożdżowe, które w swojej formie przypomina skubane drożdże. Wyjątkowo smaczne, miękkie i puszyste, idealne na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Składniki na Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 25 g świeżych drożdży Dodano do
  • 1 szkło ciepłego mleka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Dodatki:

  • 1 szkło konfitur lub dżemu (najlepiej o kwaśnym smaku np. z czarnej porzeczki) Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wyrośnięte drożdże mieszamy z cukrem i ładnie rozgniatamy widelcem, aż powstanie płynna masa.

2. Krok

Dodajemy ciepłe mleko, jajka, masło, sól i mąkę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

3. Krok

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Krok

Po wyrośnięciu ciasto przerabiamy na stolnicy, której nie podsypujemy mąką.

5. Krok

Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich podłużne wałki.

6. Krok

Każdy wałek skręcamy w rulon, a następnie skubany i wygniatamy palcami.

7. Krok

Tak przygotowane ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

8. Krok

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

9. Krok

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy