:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/R9cbXfuOrbJwzcpKZj7a/26d5f3b8d43d45531155e86004e321.png)
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=DPI3KxTobIs
Ciasto skubaniec vel pleśniak
Skubaniec, zwany również pleśniakiem, to trudne do zidentyfikowania ciasto, ale o niepowtarzalnym smaku. Jest to tradycyjne, domowe ciasto drożdżowe, które w swojej formie przypomina skubane drożdże. Wyjątkowo smaczne, miękkie i puszyste, idealne na każdą okazję.
Składniki
Składniki na Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szkło ciepłego mleka
- 100 g masla
- 3 jajka
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 szkło konfitur lub dżemu (najlepiej o kwaśnym smaku np. z czarnej porzeczki)
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Wyrośnięte drożdże mieszamy z cukrem i ładnie rozgniatamy widelcem, aż powstanie płynna masa.
Dodajemy ciepłe mleko, jajka, masło, sól i mąkę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przerabiamy na stolnicy, której nie podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich podłużne wałki.
Każdy wałek skręcamy w rulon, a następnie skubany i wygniatamy palcami.
Tak przygotowane ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.