Źródło: A_Lein from Getty Images
Ciasto marchewkowe bez orzechów
Ciasto marchewkowe bez orzechów to jeden z moich ulubionych przepisów, który robiłam już kilka razy. Jest smaczne, soczyste, proste i idealne dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać orzechów. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt jest tego wart.
Składniki
- 300 g marchew
- 200 g Mąka
- 200 g Cukier
- 150 ml Oleje
- 3 szt jajka
- 1 bal Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Ten krok jest ważny, ponieważ pozwoli wydobyć z marchwi maksimum soku, który nada ciastu wyjątkową gładkość.
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Na koniec dodać startą marchewkę. Dobrze wymieszaj ciasto.
Formę do pieczenia (kwadratową lub prostokątną, 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut.
Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub skropić cukrem pudrem.