REKLAMA

Źródło: A_Lein from Getty Images

Ciasto marchewkowe bez orzechów

Ciasto marchewkowe bez orzechów to jeden z moich ulubionych przepisów, który robiłam już kilka razy. Jest smaczne, soczyste, proste i idealne dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać orzechów. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 300 g marchew Dodano do
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 150 ml Oleje Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 1 bal Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Ten krok jest ważny, ponieważ pozwoli wydobyć z marchwi maksimum soku, który nada ciastu wyjątkową gładkość.

2. Krok

Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

3. Krok

Na koniec dodać startą marchewkę. Dobrze wymieszaj ciasto.

4. Krok

Formę do pieczenia (kwadratową lub prostokątną, 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut.

5. Krok

Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub skropić cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy