REKLAMA
Kolorowe kluski
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg ziemniaków
- 1 około szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 duży marchewka
- 2 łyżeczki pokrojonego koperku
- 1 jajko sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości .Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy.
2. Krok
Dodajemy jajko , drobniutko pokrojoną ugotowana marchewkę oraz koperek .
3. Krok
Mieszamy , wyrównujemy i wybieramy 1/4 masy ziemniaczanej ,do niej wsypujemy mąkę ziemniaczana u mnie szklanka i trochę , wszystko zależy od ziemniaków) .
4. Krok
Wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie z masy ziemniaczanej robimy kluski .
5. Krok
Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia mieszając od czasu do czasu około 7 minut .