REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/3x3N5oyRFRboR6tXF5eh/a8b0e12ccb9c4e94b0ca6d4e2cdb3c.jpeg)
Kluski
Smaczny dodatek do obiadu. Idealne do gulaszu, rolady czy pieczonego udka, https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2025/01/kluski.html
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaków
- 1 około szklanki mąki ziemniaczanej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ziemniaki , obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości .
2. Krok
Gdy ziemniaki mamy ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy .
3. Krok
Mieszamy , wybieramy 1/4 część masy ziemniaczanej i do niej wsypujemy około 1 szklanki mąki ziemniaczanej (u mnie nie cała szklanka , wszystko zależy od naszych ziemniaków) . Całość wyrabiamy na jednolita masę ziemniaczaną .
4. Krok
Gdy masę ziemniaczana mamy wyrobiona lepimy kluski .
5. Krok
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut .