REKLAMA
Źródło: FB: Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,
Jabłka w cieście francuskim
Doskonałe soczyste jabłkowe torebki z ciasta francuskiego, gotowe w pół godziny.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Ciasto:
- 1 opakowanie mrożone ciasto francuskie
Nadzienie:
- 4 szt jabłka
- 4 łyżka stołowa cukier kryształ
- 1 łyżka stołowa masło
- Mielona cynamon
Na trzecią drogę:
- 1 szt jajko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki.
2. Krok
Cukier pozostawiamy do karmelizacji, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy do niego masło, jabłka i cynamon.
3. Krok
Dusimy je przez około 5 minut.
4. Krok
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką desce i kroimy na prostokąty.
5. Krok
Na dolną część prostokąta kładziemy nadzienie jabłkowe, a górną część ciasta (drugą połowę ciasta) kroimy nożem.
6. Krok
Torba jest zamykana i lekko dociskana, aby się nie otworzyła.
7. Krok
Kładziemy ciasteczka na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy je w 190°C przez około 20 minut. Przed pieczeniem nie zapomnij ich posmarować jajkiem.