REKLAMA

Źródło: FB: Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,

Jabłka w cieście francuskim

Doskonałe soczyste jabłkowe torebki z ciasta francuskiego, gotowe w pół godziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto:

  • 1 opakowanie mrożone ciasto francuskie Dodano do

Nadzienie:

  • 4 szt jabłka Dodano do
  • 4 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa masło Dodano do
  • Mielona cynamon Dodano do

Na trzecią drogę:

  • 1 szt jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki.

2. Krok

Cukier pozostawiamy do karmelizacji, a gdy zacznie brązowieć, dodajemy do niego masło, jabłka i cynamon.

3. Krok

Dusimy je przez około 5 minut.

4. Krok

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką desce i kroimy na prostokąty.

5. Krok

Na dolną część prostokąta kładziemy nadzienie jabłkowe, a górną część ciasta (drugą połowę ciasta) kroimy nożem.

6. Krok

Torba jest zamykana i lekko dociskana, aby się nie otworzyła.

7. Krok

Kładziemy ciasteczka na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy je w 190°C przez około 20 minut. Przed pieczeniem nie zapomnij ich posmarować jajkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy