REKLAMA

Źródło: grafvision from Getty Images

Staropolski przepis na peklowanie szynki

Staropolski przepis na peklowanie szynki to coś, co przechodziło z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie. W każde święta, zwłaszcza Wielkanocne, stawialiśmy na stole własnoręcznie przygotowaną szynkę.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 2 kg szynki wieprzowej Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 100 g soli Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka pektyny Dodano do
  • 4 listy laurowe Dodano do
  • 4 ziarna jałowca Dodano do
  • 4 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu czarnego Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania marynaty. W dużej misce wymieszaj sól, cukier, pektynę, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj, aż sól i cukier rozpuszczą się w wodzie.

2. Krok

Szynkę umieść w dużej szklanej lub emaliowanej naczyniu i zalej przygotowaną marynatą.

3. Krok

Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki na 5 dni. Ważne jest, aby codziennie obracać mięso, aby równomiernie się zamarynowało.

4. Krok

Po 5 dniach szynkę wyjmij z marynaty, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

5. Krok

Wędź wędzarni przez około 5-6 godzin, zgodnie z instrukcjami producenta wędzarni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy