Źródło: Pixabay : Hans
Przygotuj własne owoce w czekoladzie
Te czekoladowe owoce to spełnienie marzeń wszystkich miłośników czekolady i owoców. Po raz pierwszy przygotowałam ten przepis kilka lat temu, kiedy szukałam lekkiego, ale słodkiego i czekoladowego deseru. Od tego czasu są one zdecydowanym faworytem na moich przyjęciach i absolutnym hitem wśród moich gości.
Składniki
- 200 g Ciemna czekolada
- Różne owoce (truskawki, banany, jabłka, gruszki)
- Drewniane szaszłyki
Najnowsze ulotki
Procedura
Po pierwsze, przygotuj owoce do przepisu na owoce w czekoladzie. Polecam pokroić je na kawałki wielkości kęsa, aby łatwiej było je zjeść.
Połam gorzką czekoladę na małe kawałki i umieść w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej, mieszając co 30 sekund, aby upewnić się, że rozpuści się równomiernie i nie przypali się. Jest to bardzo ważny krok, w przeciwnym razie czekolada może się zbrylić.
Teraz umieść przygotowane kawałki owoców na drewnianych szpikulcach.
Zanurzaj owocowe szaszłyki w roztopionej czekoladzie pojedynczo, upewniając się, że są całkowicie pokryte. Zauważyłam, że łatwiej jest równomiernie rozprowadzić czekoladę, obracając owoce na szaszłykach podczas wyciągania ich z czekolady.
Umieść owoce oblane czekoladą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut lub do momentu zastygnięcia czekolady.
To wszystko! Ciesz się domowymi owocami czekoladowymi jako pyszną przekąską lub lekkim deserem.