REKLAMA
Źródło: Canva
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany to naturalny probiotyk, który jest łatwy do przygotowania i ma wiele zdrowotnych korzyści. Może być też używany jako baza do zupy buraczkowej.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1 kg buraków
- 4 litry wody
- 2 łyżki sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Buraki umyj i obierz, pokrój na małe kawałki.
2. Krok
Włóż buraki do dużego garnka, zalej wodą i dodaj sól.
3. Krok
Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż buraki będą miękkie.
4. Krok
Odcedź wodę i przełóż buraki do słoika lub butelki.
5. Krok
Zakryj słoik lub butelkę czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 3 dni.
6. Krok
Kiedy zacznie się formować pianka na powierzchni, przelej zakwas do innego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce.