REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze sałatki na każdą okazję

Jak zrobić zakwas na żurek

Zakwas na żurek to podstawa do przygotowania tradycyjnej polskiej zupy. Poniżej znajdziesz prosty przepis na domowy zakwas.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 50 g mąki razowej Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

1440 min.
1. Krok

Czosnek obierz, rozgnieć i wrzuć do słoika.

2. Krok

Dodaj sól i mąkę razową, a następnie zalej wszystko letnią wodą.

3. Krok

Całość dokładnie wymieszaj, a słoik zakryj gazą lub ściereczką, na której powinny powstać małe dziury, przez które będzie mógł 'oddychać' zakwas.

4. Krok

Zakwas na żurek powinien stać w ciepłym miejscu przez ok. 4-5 dni. Co jakiś czas (przynajmniej raz dziennie) zakwas należy mieszac.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy