REKLAMA
Źródło: FB: Najlepsze sałatki na każdą okazję
Jak zrobić zakwas na żurek
Zakwas na żurek to podstawa do przygotowania tradycyjnej polskiej zupy. Poniżej znajdziesz prosty przepis na domowy zakwas.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 3 zęby czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 50 g mąki razowej
- 1 l wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
1440 min.
1. Krok
Czosnek obierz, rozgnieć i wrzuć do słoika.
2. Krok
Dodaj sól i mąkę razową, a następnie zalej wszystko letnią wodą.
3. Krok
Całość dokładnie wymieszaj, a słoik zakryj gazą lub ściereczką, na której powinny powstać małe dziury, przez które będzie mógł 'oddychać' zakwas.
4. Krok
Zakwas na żurek powinien stać w ciepłym miejscu przez ok. 4-5 dni. Co jakiś czas (przynajmniej raz dziennie) zakwas należy mieszac.