REKLAMA
Źródło: FB: Z PIEKARNIKA - przepisy na: zapiekanki, pizze, kurczaka, chleb itp.
Skrzydełka na ryżu
Skrzydełka na ryżu to pyszne połączenie azjatyckich smaków. Skrzydełka są soczyste i aromatyczne, a ryż dodaje im delikatności i pozwala wydobyć ich smak.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Skrzydełka:
- 800 g skrzydełek z kurczaka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek suszony
Ponadto:
- 200 g ryżu
- 700 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki ketchupu
- szklanka włoszczyzny
- 1⁄2 łyżeczki cukru
- Zioła prowansalskie
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Skrzydełka umyć, oprószyć solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
2. Krok
Wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Krok
W misce wymieszać bulion, ketchup, cukier i pieprz.
4. Krok
Wymieszać surowy ryż z warzywami.
5. Krok
Wysmarować dno piekarnika i wsypać ryż.
6. Krok
Ułóż skrzydełka na wierzchu ryżu i zalej je bulionem z ketchupem.
7. Krok
Piec skrzydełka w temperaturze 180°C przez około 60 minut, bez przykrycia.