REKLAMA

Źródło: HeikeRau from Getty Images

Nalewka z porzeczek

Przygotuj domową nalewkę z porzeczek, która zaskoczy Cię swoim smakiem i aromatem. Idealna na letnie wieczory lub jako prezent dla bliskich osób.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg czerwonych porzeczek Dodano do
  • 12 l wódki Dodano do
  • 300 g cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Odpicuj porzeczki z liści i zgniec je w dużym naczyniu.

2. Krok

Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

3. Krok

Wlej wódkę do mieszanki porzeczek i cukru, a następnie zamknij naczynie i odstaw na 2-3 dni w ciemne, chłodne miejsce.

4. Krok

Po tym czasie przecedź nalewkę przez gęste sito lub gaza, aby pozbyć się resztek porzeczek.

5. Krok

Nalewkę przelej do butelek, które można szczelnie zamknąć. Nalewkę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

6. Krok

Nalewka będzie gotowa do spożycia po około miesiącu, ale im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Przed podaniem nalewkę dobrze schłodzić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy