REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/F0vUSLJ4W7_aatLw5p9c/eabc39b3a38fe7ecdc57df9d1d949a.jpeg)
Najlepsze ciasto na drożdże!
Jak pajęczyna 🤌🏼 Na bułeczki/cienką pizzę/cynamonowe gniazdka…
REKLAMA
Składniki
porcje
48
Kiszonki
- 150 ml Mleka
- 2 łyżka stołowa Cukier trzcinowy
- 1 kostka drożdże
Składniki na ciasto
- 1 kg mąka orkiszowa
- 1 łyżka stołowa sól
- 105 g masło
- 100 ml oliwa z oliwek
- 350 ml mleko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Zacznijmy od zrobienia zakwasu - 150ml mleka + 2 łyżki cukru trzcinowego + kostka drożdży. Odmierz mąkę. Dodaj sól, rozpuszczone masło, olej, resztę mleka (350ml). Na koniec dodajemy zakwas. Wyrobimy ciasto i pozostawimy na 40-45 minut do odpoczynku. Następnie ciasto jest gotowe do dalszej obróbki (bułki/pizza ślimaki/...).