Źródło: Pixabay : EME
Noworoczny prezcel
Noworoczny prezcel to tradycyjne ciasto, które jest pieczone i rozdawane z okazji Nowego Roku, zwłaszcza w Niemczech i krajach niemieckojęzycznych. Symbolizuje szczęście i błogosławieństwo na nowy rok. Prezcel jest słodki, miękki i puszysty, smakuje bosko z masłem lub dżemem.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka
- 1 Opakowanie drożdże suszone
- 80 g cukier
- 250 ml mleko
- 1 Szczypta sól
- 1 Kawałek żółtko
- 80 g zmiękczone masło
Dekoracje
- 1 Kawałek żółtko
- 1 Łyżka mleko
- 1 Łyżka Cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Na początek, aby zrobić precel na Nowy Rok, wymieszaj drożdże w misce z cukrem i letnim mlekiem, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.
2. Przesiać mąkę do dużej miski i zrobić dołek w środku. Dodać mieszankę drożdży, sól, żółtka i miękkie masło, a następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż ciasto stanie się gładkie.
3. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Ponownie zagnieść ciasto na obsypanej mąką powierzchni, następnie uformować walec i ułożyć go w kształcie precelka. Dobrze docisnąć końce precelków.
5. Pozostałe żółtko ubić z mlekiem i pędzlem posmarować nim noworoczny precel. Posypać cukrem puder.
6. Upiecz rogalik noworoczny w nagrzanym piekarniku przy 180 °C (termoobieg 160 °C) przez około 30 minut, aż będzie złotobrązowy.
7. Pozwól ostygnąć i ciesz się! Pasuje również dobrze do śniadania w dni świąteczne.