REKLAMA

Źródło: Pixabay : EME

Noworoczny prezcel

Noworoczny prezcel to tradycyjne ciasto, które jest pieczone i rozdawane z okazji Nowego Roku, zwłaszcza w Niemczech i krajach niemieckojęzycznych. Symbolizuje szczęście i błogosławieństwo na nowy rok. Prezcel jest słodki, miękki i puszysty, smakuje bosko z masłem lub dżemem.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto

  • 500 g Mąka Dodano do
  • 1 Opakowanie drożdże suszone Dodano do
  • 80 g cukier Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Kawałek żółtko Dodano do
  • 80 g zmiękczone masło Dodano do

Dekoracje

  • 1 Kawałek żółtko Dodano do
  • 1 Łyżka mleko Dodano do
  • 1 Łyżka Cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Na początek, aby zrobić precel na Nowy Rok, wymieszaj drożdże w misce z cukrem i letnim mlekiem, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.

2. Krok

2. Przesiać mąkę do dużej miski i zrobić dołek w środku. Dodać mieszankę drożdży, sól, żółtka i miękkie masło, a następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż ciasto stanie się gładkie.

3. Krok

3. Przykryj ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4. Krok

4. Ponownie zagnieść ciasto na obsypanej mąką powierzchni, następnie uformować walec i ułożyć go w kształcie precelka. Dobrze docisnąć końce precelków.

5. Krok

5. Pozostałe żółtko ubić z mlekiem i pędzlem posmarować nim noworoczny precel. Posypać cukrem puder.

6. Krok

6. Upiecz rogalik noworoczny w nagrzanym piekarniku przy 180 °C (termoobieg 160 °C) przez około 30 minut, aż będzie złotobrązowy.

7. Krok

7. Pozwól ostygnąć i ciesz się! Pasuje również dobrze do śniadania w dni świąteczne.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy