Buchty pieczone w piekarniku
Buchty nadziewane dżemem z posypką na wierzchu.
Składniki
Narzędzia
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 500 g Mąka pszenna
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- Szczypta Piasek
Piasek dekoracyjny
- 20 Tłumaczenie
- 30 g Mąka gładka
- 15 g cukru pudru
- Farsz z dżemem
- twaróg
- Dżem
- KREM Orzeszkowy
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Do naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i mieszamy.
2. Z przesianej mąki odłożymy 2 łyżki i dodamy do zaczynu, wymieszać.
Z odmierzonej ilości cukru odłóż jedną łyżeczkę i dodaj do zaczynu. Pozostaw do spęcznienia.
Do miski dodajemy mąkę, sól, cukier, jajka, roztopione masło i drożdże.
Zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
6. Często męczymy się i dzielimy na 10 części.
Każdą część formujemy w kształt placek i umieszczamy w środku nadzienie.
8. Uformujemy kulkę i bułki umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy posypką (mieszamy wszystkie składniki)
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na 180/25-30 minut wg potrzeb do złocona.
Smacznego!😉