REKLAMA
Zakwas na barszcz burakowy

Zakwas na barszcz burakowy

Prosty przepis na wyśmienity barszcz czerwony, tak na Wigilię jak i na co dzień. Barszcz z mojego przepisu zawsze się udaje. Wystarczy przestrzegać kilku zasad podanych w przepisie. Ma cudownie orzeźwiający smak, rubinowy kolor.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • Składniki Dodano do
  • 2 kg buraków Dodano do
  • 3 litry wody Dodano do
  • Żarówka czosnku Dodano do
  • 4 ziela szt angielskiego Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 Łyżka soli niejodowanej na litr wody czubata Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotowanie:

2. Krok

1. Do garnka wsypujemy sól niejodowaną, cukier, ziele angielskie oraz liście laurowe, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania. Całość odstawiamy do wystudzenia.

3. Krok

2. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki na tarce, żeby oddały więcej soku. Można je zetrzeć w elektrycznej maszynce (przystawka), ale powstają wówczas drobne wiórki, które mogą wypływać na powierzchnię zakwasu, co spowoduje jego pleśnienie.

4. Krok

3. Główkę czosnku (w łupinkach) przekrawamy na pół, ale nie należy go zgniatać, ponieważ będzie się psuł w zakwasie.

5. Krok

4. Na dno słoika wkładamy czosnek, a następnie pokrojone buraki.

6. Krok

5. Całość przykrywamy silikonową wkładką.

7. Krok

6. Z przestudzonej wody wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe, mieszamy i zalewamy buraki w słoiku. Poziom wody w słoiku należy wlać nie więcej niż 3 cm pod korek.

8. Krok

7. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na 12-14 dni w ciepłe i ciemne miejsce.

9. Krok

8. Po 3.dniach delikatnie odkręcamy słoik, żeby pozbyć się nadmiaru gazów, powstałych w wyniku fermentacji beztlenowej. Następnie mocno dokręcamy nakrętkę.

10. Krok

9. Po 12 – 14 dniach odkręcamy słoik i całość przecedzamy do garnka.

11. Krok

10. Barszcz przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce nawet 14.dni.

12. Krok

11. Odcedzone buraki zalewamy do ich przykrycia zimną wodą, dodajemy 1.łyżkę cukru, żeby nie straciły koloru i całość podgrzewamy (nie wolno ich zagotować, bo stracą kolor i smak) przez ok. 20.minut.

13. Krok

12. Po tym czasie buraki odcedzamy, a z pozostałego barszczu możemy przygotować barszcz czerwony zabielany lub barszcz czerwony do krokietów.

14. Krok

13. Smacznego.

15. Krok

Uwaga:

16. Krok

1. zakwas z buraków powstaje w wyniku fermentacji mlekowej (beztlenowej). Dlatego właśnie należy je szczelnie zakręcić i pilnować, żeby powietrze nie miało dostępu, i żeby żaden kawałek buraka nie wypłynął na powierzchnię, bo pojawi się pleśń.

17. Krok

Moja rada:

18. Krok

Ja zwykle zostawiam połowę słoiczka po dżemie zakwasu i dodaję go do następnego zakwasu. To przyspiesza proces fermentacji i znacznie poprawia smak!!!.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy