REKLAMA
Źródło: Canva
Ogórki małosolne.
Pysznie chrupiące i bardzo zdrowe - domowe ogórki małosolne.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
- 15 małych ogórków gruntowych
- Ilość wody wystarczająca do przykrycia wszystkich słoików
- Kilka ząbków czosnku
- Nasiona kopru lub pęczek świeżego kopru
- 1 posiekany korzeń chrzanu
- Liście chrzanu
- 1 Łyżka nasion białej gorczycy
- 1 Łyżka całego pieprzu
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Zagotuj osoloną wodę w garnku z proporcjami 1,5-2 łyżki soli na 1 litr wody. Pozwól wodzie ostygnąć. W międzyczasie umieść ogórki w słoikach lub innych pojemnikach. Jeśli ogórki są duże, przekrój je wzdłuż na pół.
2. Krok
Rozłóż równomiernie wszystkie pozostałe składniki (czosnek, koper, chrzan, białą musztardę, pieprz).
3. Krok
Gdy woda będzie miała temperaturę pokojową, zalej ogórki, zamknij słoiki i odstaw na około 2 - 3 dni.
4. Krok
Po tym czasie powinny być gotowe do spożycia. Możesz je również schować do lodówki, dzięki czemu nie będą tak szybko kwaśne.