REKLAMA

Źródło: madeleinesteinbach from Canva

Nalewka z orzechów włoskich

Dawna, polska tradycyjna nalewka, często używana jako domowy lek na różne dolegliwości. Idealna po długim dniu, jako mały relaksujący trunek.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Składniki główne

  • 25 Sztuka zielone orzechy Dodano do
  • 1 litr spirytus Dodano do
  • 12 kg cukier Dodano do

Przyprawy

  • 1 sztuka laska wanilii Dodano do
  • 5 Sztuka Goździki Dodano do
  • 1 sztuka kawałek korzenia imbiru Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Pokrój orzechy na cztery części i włóż do dużego słoika.

2. Krok

Dodaj do słoika wanilię, goździki oraz imbir.

3. Krok

Zalej wszystko spirytusem i zamknij słoik. Odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce.

4. Krok

Po upływie tego czasu, przecedź nalewkę przez gęste sito, dodaj cukier i ponownie zamknij słoik.

5. Krok

Odstaw słoik na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie, nalewka jest gotowa do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy