REKLAMA
Źródło: madeleinesteinbach from Canva
Nalewka z orzechów włoskich
Dawna, polska tradycyjna nalewka, często używana jako domowy lek na różne dolegliwości. Idealna po długim dniu, jako mały relaksujący trunek.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
Składniki główne
- 25 Sztuka zielone orzechy
- 1 litr spirytus
- 1⁄2 kg cukier
Przyprawy
- 1 sztuka laska wanilii
- 5 Sztuka Goździki
- 1 sztuka kawałek korzenia imbiru
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
360 min.
1. Krok
Pokrój orzechy na cztery części i włóż do dużego słoika.
2. Krok
Dodaj do słoika wanilię, goździki oraz imbir.
3. Krok
Zalej wszystko spirytusem i zamknij słoik. Odstaw na 6 tygodni w ciemne miejsce.
4. Krok
Po upływie tego czasu, przecedź nalewkę przez gęste sito, dodaj cukier i ponownie zamknij słoik.
5. Krok
Odstaw słoik na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie, nalewka jest gotowa do podania.