Babeczki marchewkowe
Te marchewkowe babeczki są pełne wspaniałego, pysznego i nieodpartego smaku i są udekorowane bogatym kremowym lukrem serowym. To idealny deser dla Ciebie i Twoich bliskich podczas nadchodzących świąt.
Składniki
Surowce
- 200 g Marchew drobno starta
- 200 g Dowolnie wybrana mąka
- 100 g Orzechy włoskie mielone
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Wanilia mielona
- 1 łyżeczka Cynamon
- szczypta Sole
- 125 ml syrop klonowy
- 100 ml Olej kokosowy roztopiony
- 80 ml mleko roślinne
- 100 g przecier jabłkowy
- 1 łyżeczka ocet jabłkowy
Lukrowanie
- 200 g Wegański ser do smarowania
- 2 łyżki Syrop ryżowy
- Wanilia mielona
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do muffinów (12 szt.) papierami do muffinów.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, orzechy włoskie, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wanilię.
W dużej misce ubij razem sos jabłkowy, olej, syrop, mleko i ocet.
Do wymieszanych mokrych składników dodajemy mieszankę mąki i dobrze mieszamy. Na koniec dodać startą marchewkę i lekko wymieszać.
Podziel ciasto na poszczególne formy do muffinek i piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do ciasta wyjdzie czysty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj lukier. W misce, za pomocą ręcznego miksera wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i kremowe. Do dekoracji użyj łyżki stołowej lub worka do dekoracji. Udekoruj każdą babeczkę marcepanową marchewką, posiekanymi pistacjami lub dowolną dekoracją.