Wiosenna sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana to taki świąteczny klasyk, który wszyscy uwielbiają. Moja wersja sałatki jest pełna wiosennych warzyw, takich jak rzodkiewki, cebula dymka czy marchewka. Sałatka jest super kremowa dzięki wegańskiemu majonezowi i doprawiona większą ilością soku z ogórków i przypraw.
Składniki
- 1000 g ziemniak
- 100 g Marchew pokrojona w kostkę
- 10 Czerwone rzodkiewki pokrojone w kostkę
- 1 Cebula dymka tylko zielona część
- 2 Ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- 150 g wegański majonez
- 1 Łyżka Sok z ogórka
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 Łyżka Musztarda
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, sprawdzając wykałaczką, kiedy ziemniaki będą miękkie. Odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i umieścić w misce. (Ten krok można również przygotować dzień wcześniej).
Marchewki pokroić w kostkę i albo ugotować na parze, albo w wodzie do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować majonez. Doprawić majonez sokiem z ogórków, musztardą, solą i pieprzem i wymieszać.
W misce wymieszaj ziemniaki, marchewki, rzodkiewki i ogórki. Dodaj mieszankę majonezową i dobrze wymieszaj, aby się połączyć.
Na koniec dodajemy posiekaną cebulkę dymkę, lekko mieszamy, smakujemy i doprawiamy przyprawami lub solą.
Można go podawać z grzankami z tofu, tempeh, chlebem lub cieszyć się nim samodzielnie.