REKLAMA
Tarta morelowo-serowa
Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych 🍦
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Składniki
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 150 g masło
- 100 g cukier puder
- 1 starta skórka z cytryny
- Szczypta sól
- 1 jajko
Nadzienie morelowe
- 600 g Morele
- 60 g cukier kryształ
- 1 Sok z 1 cytryny
- 1 Złoty klas proszek
- 100 ml Woda
Serowa nadzienie
- 500 g Twaróg
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukier kryształ
- Szczypta prawdziwa wanilia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
PRZYGOTOWANIE:
2. Krok
Wszystkie składniki na ciasto wymieszajemy razem (składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Dwie trzecie ciasta wciskamy na dno tortownicy, której wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Ciasto przebijamy widelcem.
3. Krok
Morele myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Gotujemy je z cukrem i sokiem z cytryny. Złoty kłos / pudding waniliowy mieszamy w wodzie i wlewamy do gotujących się moreli. Gotujemy krótko i pozwalamy lekko ostygnąć.
4. Krok
Ser biały mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkiem.
5. Krok
Na przygotowane ciasto nałożymy nadzienie brzoskwiniowe, serowe i pokruszymy resztę ciasta.
6. Krok
Pieczemy w 180 ° około 50 minut.
7. Krok
Smacznego 😍🍑