Źródło: Pixabay: RitaE
Szwedzkie bułeczki cynamonowe domowej roboty z ciasta drożdżowego
To prawdziwy rodzinny przepis ze Szwecji i absolutny faworyt w domu, szczególnie w chłodne dni. Przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga nieco cierpliwości, ale przyjemność ze świeżych, pachnących szwedzkich bułeczek cynamonowych wynagradza cały wysiłek.
Składniki
Ciasto:
- 500 ml mleko
- 150 g cukier
- 2 Kostka świeże drożdże
- 150 g masło
- 1 Łyżeczka sól
- 1 Łyżeczka Kardamon
- 950 g Mąka
Nadzienie:
- 150 g zmiękczone masło
- 100 g cukier
- 2 Tablespoon Cynamon
Polewa:
- 1 ubijany jajko
- 2 Tablespoon Cukier gruboziarnisty
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe, najpierw podgrzej mleko w rondelku, aż będzie letnie. Ma to kluczowe znaczenie dla powodzenia ciasta. Zbyt gorące zabije drożdże, a zbyt zimne nie będzie działać prawidłowo.
Rozpuścić drożdże i cukier w ciepłym mleku. Następnie dodać masło, sól, kardamon i mąkę. Ważne jest, aby dodawać mąkę stopniowo, aby uniknąć grudek.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Może to zająć do 15 minut, ale warto - dobrze wyrobione ciasto sprawi, że cynamonowe bułeczki będą idealnie puszyste.
Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie: Wymieszać masło, cukier i cynamon.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt o grubości około 3 mm.
Każdy kawałek ciasta równomiernie posmarować nadzieniem i zwinąć od dłuższego boku.
Pokrój wałki ciasta na plastry o grubości około 2 cm i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj bułeczki cynamonowe roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
Piecz bułeczki cynamonowe w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Obserwuj je uważnie podczas pieczenia, ponieważ mogą się szybko przypalić. Twoja rodzina pokocha to słodkie szwedzkie ciasto.