REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Szwedzkie bułeczki cynamonowe domowej roboty z ciasta drożdżowego

To prawdziwy rodzinny przepis ze Szwecji i absolutny faworyt w domu, szczególnie w chłodne dni. Przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga nieco cierpliwości, ale przyjemność ze świeżych, pachnących szwedzkich bułeczek cynamonowych wynagradza cały wysiłek.

REKLAMA

Składniki

porcje
30

Ciasto:

  • 500 ml mleko Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 2 Kostka świeże drożdże Dodano do
  • 150 g masło Dodano do
  • 1 Łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka Kardamon Dodano do
  • 950 g Mąka Dodano do

Nadzienie:

  • 150 g zmiękczone masło Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 2 Tablespoon Cynamon Dodano do

Polewa:

  • 1 ubijany jajko Dodano do
  • 2 Tablespoon Cukier gruboziarnisty Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Aby przygotować przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe, najpierw podgrzej mleko w rondelku, aż będzie letnie. Ma to kluczowe znaczenie dla powodzenia ciasta. Zbyt gorące zabije drożdże, a zbyt zimne nie będzie działać prawidłowo.

2. Krok

Rozpuścić drożdże i cukier w ciepłym mleku. Następnie dodać masło, sól, kardamon i mąkę. Ważne jest, aby dodawać mąkę stopniowo, aby uniknąć grudek.

3. Krok

Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Może to zająć do 15 minut, ale warto - dobrze wyrobione ciasto sprawi, że cynamonowe bułeczki będą idealnie puszyste.

4. Krok

Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie: Wymieszać masło, cukier i cynamon.

6. Krok

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt o grubości około 3 mm.

7. Krok

Każdy kawałek ciasta równomiernie posmarować nadzieniem i zwinąć od dłuższego boku.

8. Krok

Pokrój wałki ciasta na plastry o grubości około 2 cm i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9. Krok

Posmaruj bułeczki cynamonowe roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.

10. Krok

Piecz bułeczki cynamonowe w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Obserwuj je uważnie podczas pieczenia, ponieważ mogą się szybko przypalić. Twoja rodzina pokocha to słodkie szwedzkie ciasto.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy