REKLAMA
Szpinakowe risotto
Uwielbiam risotto, czy to dyniowe, buraczkowe czy to szpinakowe
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 250 g ryż basmati
- 350 g Mrożony szpinak
- 1 łyżeczka ghee
- 100 g mozzarella
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 szt Mniejsza cebula
- woda
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę do złoconych brzegów. Dodajemy 250g (w moim przypadku były to dwie torebki po 125g) ryżu basmati i zalewamy wodą. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, dodajemy więcej wody w razie potrzeby. Gdy ryż jest półtwardy, dodajemy mrożony szpinak, sól, przyprawy i 1 łyżeczkę ghi. Mieszamy, aż składniki się połączą w kremową masę, a szpinak rozmrozi się. Dodajemy startą mozzarellę, mieszamy i podajemy.
2. Krok
Możesz dostosować gramaturę według siebie. Przepis wystarczy na 3 porcje 😊