REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1f_i1X-FixWChFh-jeyB/a7c2bea5858db578205f0233184432.jpeg)
Szparagi zapiekane
Jeśli masz ochotę na zdrowe, chrupiące i pyszne jedzenie, wypróbuj ten przepis na pieczone szparagi. z cytryną i orzechami włoskimi.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 300 g Szparagi
- 1⁄2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Sól
- 1⁄2 łyżeczka pieprz cayenne
- 1⁄2 łyżeczka czosnek w proszku
- 1 kubki orzechy włoskie
- 2 plastry cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Szparagi myjemy i suszymy. Następnie obcinamy z nich końcówki.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1f_i1X-FixWChFh-jeyB/7f76a738cad2a50a91960a87ecc2ed.jpeg)
Źródło: Youtube
2. Krok
Wkładamy ją do szklanej miski do pieczenia, posypujemy dodatkowym olejem z oliwek, czarnym pieprzem, solą, cayenne, czosnkiem w proszku i orzechami włoskimi.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1f_i1X-FixWChFh-jeyB/15dec8f25cb38a82ebb2ff7c0827a8.jpeg)
Źródło: Youtube
3. Krok
Wszystko dokładnie mieszamy rękami i wkładamy szparagi do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 15 minut. Pieczony szparag ładnie się zrumieni.