REKLAMA
Szarlotka z budyniem
Smaczny domowy szarlotka z delikatnym budyniem, idealny na uroczyste okazje, czy po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Przepis jest prosty i szybki, więc nawet mniej doświadczony kucharz poradzi sobie z nim.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Składniki
- 300 g mąka samozbrylająca
- 200 g masło
- 100 g cukier
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Wypełnienie
- 4 szt jabłka
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 2 łyżka stołowa cukier
- 500 ml mleko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia, aby utworzyć ciasto.
2. Krok
Rozwałkuj ciasto i połóż je na dnie natłuszczonej formy do tarty.
3. Krok
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je. Rozłóż starte jabłka równomiernie na trasie.
4. Krok
Przygotuj pudding waniliowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wlej go na warstwę jabłek.
5. Krok
Piecz ciasto jabłkowe w piekarniku przez 40 minut, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem.