REKLAMA
Źródło: Pexels
Sernik wiedeński
Cudowny kremowy sernik.
REKLAMA
Składniki
porcje
14
- 150 g herbatników
- 75 g masło
- roztopionego
- 750 g serka twarogowego
- 200 g cukier kryształ
- 3 jajka
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 Łyżka mąki pszennej
- 1 Łyżka esencji waniliowej
- szczypta sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Zmiksuj herbatniki na drobny pył i wymieszaj z roztopionym masłem.
2. Krok
Wylej masę na dno formy do pieczenia i ugnieć ją, tworząc spód.
3. Krok
W misce zmiksuj ser twarogowy z cukrem na gładką masę.
4. Krok
Dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, esencję waniliową i sól i ponownie zmiksuj.
5. Krok
Wylej masę serową na herbatnikowy spód.
6. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50-60 minut, aż sernik będzie delikatnie rumiany i lekko wybrzuszony.
7. Krok
Po upieczeniu wystudź sernik i schłodź go w lodówce przez kilka godzin.