Racuszki z bananami
Racuszki z bananami to szybkie, proste i smaczne danie, które możesz przygotować na słodkie śniadanie lub jako przekąskę. Banany nadają racuszkom delikatny, słodki smak, a ich konsystencja jest wyjątkowo puszysta i miękka. Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 szkło mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- Olej do smażenia
- Do podania: miód, jogurt owoce ...
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz i rozgnieć banany widelcem w misce.
Dodaj do nich jajko, mąkę, mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj po łyżce ciasta na patelnię i smaż racuszki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny pęcznieć i być puszyste.
Po usmażeniu odkładaj racuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiar tłuszczu.
Podawaj racuszki gorące z dowolnymi dodatkami jak miód, jogurt, owoce itp.