REKLAMA

Źródło: Pixabay: tiburi

Powidła ze śliwek

Pyszne powidła śliwkowe, które są idealne do pieczenia ciast, nadziewania naleśników czy po prostu do jedzenia na kromkę chleba.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kg śliwki Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 1 bal Cukier żelujący Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Opłucz śliwki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

Śliwki gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

3. Krok

Gdy śliwki wypuszczą swój sok, dodaj cukier i cukier żelujący.

4. Krok

Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się nie rozpuści, a następnie kontynuuj gotowanie, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.

5. Krok

Napełnij gotowy dżem do sterylizowanych słoików i szczelnie je zamknij.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy