REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/tHgmSebXSl5lODK0VZYV/bdbfef0470400d2b62e9308aa5454c.jpeg)
Źródło: Pixabay: tiburi
Powidła ze śliwek
Pyszne powidła śliwkowe, które są idealne do pieczenia ciast, nadziewania naleśników czy po prostu do jedzenia na kromkę chleba.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 kg śliwki
- 1 kg cukier
- 1 bal Cukier żelujący
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Opłucz śliwki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Krok
Śliwki gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
3. Krok
Gdy śliwki wypuszczą swój sok, dodaj cukier i cukier żelujący.
4. Krok
Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się nie rozpuści, a następnie kontynuuj gotowanie, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.
5. Krok
Napełnij gotowy dżem do sterylizowanych słoików i szczelnie je zamknij.