Ozdobne pierniczki na choinkę
Piękne i soczyste pierniczki na choinkę są idealnym domowym dodatkiem do świątecznego drzewka. Są również idealne na prezent dla bliskich i znajomych, będąc zarówno smacznym, jak i estetycznym świątecznym upominkiem. Można je dowolnie dekorować lukrem do zastosowania w wypiekach lub pozostawić czyste, a ich piękny korzenny zapach uprzyjemni każde świąteczne spotkanie.
Składniki
- 250 g miodu
- 100 g masla
- 200 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (lub mieszanki cynamonu, imbiru goździków gałki muszkatołowej)
- Dodatkowa mąka do wałkowania ciasta
- Dekoracje do ozdabiania (np. lukier, posypki perły cukrowe itp.)
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku rozpuść miód, masło i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
W innej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny (lub nawet przez noc). Schłodzone ciasto będzie łatwiej wałkować i wykrawać.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Podziel ciasto na kilka części. Wałkuj jedną porcję na posypanej mąką powierzchni na grubość około 4 mm.
Wykrawaj różne kształty pierniczków za pomocą foremek do ciastek (gwiazdki, serca, choinki itp.) i układaj je na blasze do pieczenia.
Piecz pierniczki w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut, aż staną się lekko zrumienione.
Po upieczeniu wyjmij pierniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
Gdy pierniczki ostygną, można je udekorować za pomocą lukru i różnych posypek, aby nadać im świąteczny wygląd.