REKLAMA
Ogórki kiszone
Szybko fermentowane ogórki.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1200 g ogórki
- 2 Łyżeczka sól
- czosnek
- koperek
- chrzan
- Liście wiśni
- 2 l woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Umieść całe ogórki w dużej misce i zalej wodą. Umyj je dokładnie, wylej wodę i przepłucz czystą wodą.
Źródło: Youtube
2. Krok
Umieść warzywa w odpowiednio umytych słoikach. Na dnie szklanki ułożyć dwa kawałki chrzanu, a na wierzchu ułożyć ogórki.
Źródło: Youtube
3. Krok
Umieść czosnek i liście wiśni na ogórkach.
Źródło: Youtube
4. Krok
Ułóż cały koperek na wierzchu ogórków.
Źródło: Youtube
5. Krok
Doprowadź wodę i sól do wrzenia w rondlu.
Źródło: Youtube
6. Krok
Wlać do szklanek, gdy są jeszcze gorące.
Źródło: Youtube
7. Krok
Zamknąć słoiki szczelnie pokrywką i przykryć ściereczką. Po 4 tygodniach w ciemnym miejscu ogórki są gotowe. Smacznego
Źródło: Youtube