:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/mw4jFznCkPB96Wg-AgWC/d7ff8e9d47ce635e66f778f02308a1.jpeg)
Od razu miękki piernik
Spróbuj tych miękkich pierniczków odpowiednich nie tylko na Boże Narodzenie. Dla mnie zdecydowanie najlepszy przepis na pierniczki.
Składniki
- 600 g Zwykła mąka
- 300 g Cukier puder
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżeczka Cynamon
- 200 g Miód
- 4 jajko
- 150 g Rozpuszczonej Hery
- za garść Orzechy włoskie
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon w dużej misce - wymieszaj.
Dodać miód i wymieszać łyżką. Dodać 3 całe jajka i ponownie wymieszać
Grę rozpuścić w mikrofalówce na talerzu, dodać do miski i wyrobić ciasto piernikowe
Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Rozwałkuj ciasto na grubszy arkusz i wycinaj kształty pierników za pomocą foremek do ciastek.
Ułóż pierniki na blasze do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć kawałek orzecha włoskiego
Piec pierniczki przez około 6 minut. Po upieczeniu przechowuj je na tacy lub w misce przykrytej ręcznikiem kuchennym