REKLAMA
Najlepszy ciasto marchewkowe
Miękki i smaczny
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Składniki
- 100 g starta marchew
- 65 g mąka zwykła specjalna
- 3 jajko
- 20 g cukier kokosowy
- 1⁄2 Pakiet proszek do pieczenia
- 3 łyżki Wilgotnej wody
- 3 łyżka stołowa olej rzepakowy
- 1 łyżka stołowa sok z cytryny
Na posypanie
- Dżem do smarowania
- kokos
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Użyłem okrągłej formy o średnicy 26 cm.
2. Krok
Jajka ubijamy z cukrem.
3. Krok
Dodajemy olej, wodę i sok z cytryny, a następnie mieszamy.
4. Krok
Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i mieszamy.
5. Krok
Na koniec ubijemy gładką mąkę (użyłem bananowej) i proszek do pieczenia.
6. Krok
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
7. Krok
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na 180/30 minut lub według potrzeb do złocistego koloru.
8. Krok
Wybieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
9. Krok
Wierzchołek posmarowałem morelowym dżemem i posypałem kokosem.
10. Krok
Polecam użyć mniejszą formę, aby ciasteczko było trochę wyższe. Lub możesz użyć formy na muffiny, bułeczki.
11. Krok
Smacznego!