REKLAMA

Źródło: Pixabay

Najłatwiejsze ciasto na pierogi

Prosty przepis na domowe ciasto na pierogi. Ciasto jest idealne do zagniatania i rozwałkowywania. Dzięki temu przepisowi, nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem idealnych pierogów.

REKLAMA

Składniki

porcje
60
  • 500 g mąki Dodano do
  • 250 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski z mąką dodajemy sól i mieszamy.

2. Krok

Wbijamy jajko.

3. Krok

Stopniowo, ciągle mieszając, dolewamy ciepłą wodę.

4. Krok

Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche - możemy dodać więcej wody, jeśli za mokre - trochę więcej mąki.

5. Krok

Po zagniataniu, ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

6. Krok

Po wyrośnięciu, możemy rozwałkować ciasto i wycinać kształty do pierogów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy