REKLAMA

Źródło: Pixabay

Najłatwiejsze ciasto na pierogi

Prosty przepis na domowe ciasto na pierogi. Ciasto jest idealne do zagniatania i rozwałkowywania. Dzięki temu przepisowi, nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem idealnych pierogów.

REKLAMA

Składniki

porcje
60
  • 500 g mąki Dodano do
  • 250 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski z mąką dodajemy sól i mieszamy.

2. Krok

Wbijamy jajko.

3. Krok

Stopniowo, ciągle mieszając, dolewamy ciepłą wodę.

4. Krok

Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche - możemy dodać więcej wody, jeśli za mokre - trochę więcej mąki.

5. Krok

Po zagniataniu, ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

6. Krok

Po wyrośnięciu, możemy rozwałkować ciasto i wycinać kształty do pierogów.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy