REKLAMA
Źródło: Pixabay
Najłatwiejsze ciasto na pierogi
Prosty przepis na domowe ciasto na pierogi. Ciasto jest idealne do zagniatania i rozwałkowywania. Dzięki temu przepisowi, nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem idealnych pierogów.
REKLAMA
Składniki
porcje
60
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Do miski z mąką dodajemy sól i mieszamy.
2. Krok
Wbijamy jajko.
3. Krok
Stopniowo, ciągle mieszając, dolewamy ciepłą wodę.
4. Krok
Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche - możemy dodać więcej wody, jeśli za mokre - trochę więcej mąki.
5. Krok
Po zagniataniu, ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
6. Krok
Po wyrośnięciu, możemy rozwałkować ciasto i wycinać kształty do pierogów.