:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/vppayzve8IVnqoev8gAJ/4c433eff761847c32a0057a031f1c1.png)
Źródło: Mizina via iStockPhotos
Mus piernikowy z malinami
Mus piernikowy z malinami to wyjątkowy deser, który zawsze zachwyca moich gości, szczególnie w okresie świątecznym. Zachwyca niepowtarzalnym aromatem i idealną równowagą między słodyczą, świeżością i pikanterią. A co najlepsze, jego przygotowanie jest dziecinnie proste! Mus czekoladowy połączony z malinami i korzennymi pierniczkami.
Składniki
- 2 Łyżka sok pomarańczowy
- 1 Łyżka piernik w proszku
- 200 g Ciemna czekolada
- 3 jajka
- 1 Szczypta sól
- 3 Łyżka cukier
- 200 ml bita śmietana
- Okruchy piernika (proporcjonalnie do dekoracji)
- 150 gr świeże maliny
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować mus piernikowy z malinami, najpierw podgrzej na patelni sok pomarańczowy z przyprawą do piernika. Z grubsza posiekać gorzką czekoladę i dodać do soku pomarańczowego. Roztopić na małym ogniu, stale mieszając. Ten krok jest ważny, aby uniknąć grudek w musie. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć patelnię z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Oddziel jajka. Umieść białka w czystej, natłuszczonej misce, dodaj szczyptę soli i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Ważne jest, aby miska i trzepaczka były naprawdę czyste, w przeciwnym razie białka nie będą sztywne.
W innej misce dodaj cukier i ubij żółtka na pianę. Zalecam użycie miksera ręcznego, aby uzyskać puszystą pianę z żółtek.
Ubij śmietanę na sztywno. Zachowaj ostrożność, ponieważ śmietana może szybko zamienić się w masło, jeśli będzie ubijana zbyt długo.
Teraz wymieszaj ostudzoną masę czekoladową z żółtkami. Następnie ostrożnie dodaj śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj białka, aby zachować przewiewność musu.
Przelać mus do naczyń deserowych i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Udekorować świeżymi malinami i pierniczkami tuż przed podaniem.