Źródło: kuba61 from Getty Images
Mechový dort se špenátem
Nápaditý a ovocím ozdobený pečený dort.
Składniki
Ciasto:
- 250 g świeżego baby szpinaku
- 300 g mąka samozbrylająca
- 150 g Cukr krupice
- 180 ml olej
- 3 szt jajko
- 1 szt proszek do pieczenia
- 1⁄2 szt Skórka z cytryny
- 1 łyżka stołowa sok z cytryny
Krem:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietana do ubijania
- 130 g cukier puder
- sok z cytryny
Inne:
- Tłuszcz
- gruba mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 170 °C.
Pokrój szpinak na małe kawałki i zmiksuj go z 80g oleju na gładko.
Do miski dodaj 3 jajka z cukrem i ubij.
Do mieszanki stopniowo dodaj 100 ml oleju, zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny i sok.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wypracuj ciasto.
Wyczyść formę do ciasta i wysyp ją grubą mąką.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy około 50 minut.
W misce mikserem wymieszaj cukier i mascarpone, dodaj śmietankę do ubijania i ubijaj do sztywności, dopraw sokiem cytrynowym.
Schłodzony tort kroimy na 3 części i każdą z nich smarujemy kremem.
Wyrownujemy górną część tortu i pokroimy rozdrobnioną część.
Posmaruj ciasto kremem.
Górną część tortu i jego boki pokrywamy posypką.
Ozdob górę tortu owocami.