REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aVUWJXiG7fNowHShl_3e/5c5181165455896a8deb4cb09f4ec3.jpeg)
Źródło: Mykola Lunov from Canva
Kurczak na pomarańczach
Kurczak na pomarańczach to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się słodko-kwasnym połączeniem smaków. Ten kurczak piecze się w piekarniku z świeżymi pomarańczami i specjalną mieszanką przypraw.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kurczak
- 1 kawałek kurczak
Marynata
- 3 Kawałki Pomarańcze
- 2 Łyżki Miód
- 2 łyżki Suszony rozmaryn
- 1 Łyżka Suszony tymianek
- 1 Łyżka Sole
- 1 Łyżka Mielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
2. Krok
Umyj kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.
3. Krok
Przygotuj marynatę z soku z dwóch pomarańczy, miodu, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu.
4. Krok
Obłoż kurczaka marynatą i umieść go w naczyniu do pieczenia.
5. Krok
Posyp pokrojonymi na plastry pomarańczami.
6. Krok
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, aż kurczak stanie się złotobrązowy, a soki będą wyciekać czysto.
7. Krok
Pozwól kurczakowi odpocząć 10 minut przed podaniem.