REKLAMA

Źródło: Mykola Lunov from Canva

Kurczak na pomarańczach

Kurczak na pomarańczach to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się słodko-kwasnym połączeniem smaków. Ten kurczak piecze się w piekarniku z świeżymi pomarańczami i specjalną mieszanką przypraw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Kurczak

  • 1 kawałek kurczak Dodano do

Marynata

  • 3 Kawałki Pomarańcze Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 łyżki Suszony rozmaryn Dodano do
  • 1 Łyżka Suszony tymianek Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 1 Łyżka Mielony czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

2. Krok

Umyj kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym.

3. Krok

Przygotuj marynatę z soku z dwóch pomarańczy, miodu, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu.

4. Krok

Obłoż kurczaka marynatą i umieść go w naczyniu do pieczenia.

5. Krok

Posyp pokrojonymi na plastry pomarańczami.

6. Krok

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, aż kurczak stanie się złotobrązowy, a soki będą wyciekać czysto.

7. Krok

Pozwól kurczakowi odpocząć 10 minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy