Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Idealnie nadają się na przekąsną lub dodatek do mięsa czy ryb.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 ks jajka
- 150 g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Zebrane z mojego doświadczenia, polecam zetrzeć ugotowane ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.
Do ostudzonych ziemniaków dodawaj mąkę oraz jajka, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Wszystko powinno tworzyć elastyczną masę, która nie przykleja się do rąk. Jeśli masa będzie zbyt kleista możesz dodać więcej mąki.
Formuj z masy małe kuleczki (o średnicy około 2 cm). Szybko i łatwo można to zrobić, zwilżając ręce wodą.
W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż kczki na średnim ogniu do momentu, aż staną się złote i chrupiące. Pamiętaj, aby nie smażyć ich zbyt długo, ponieważ mogą stać się zbyt twarde.
Po usmażeniu kuleczki wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.