REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań. Idealnie nadają się na przekąsną lub dodatek do mięsa czy ryb.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 150 g mąki ziemniaczanej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Zebrane z mojego doświadczenia, polecam zetrzeć ugotowane ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, aby uzyskać gładką masę ziemniaczaną.

2. Krok

Do ostudzonych ziemniaków dodawaj mąkę oraz jajka, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Wszystko powinno tworzyć elastyczną masę, która nie przykleja się do rąk. Jeśli masa będzie zbyt kleista możesz dodać więcej mąki.

3. Krok

Formuj z masy małe kuleczki (o średnicy około 2 cm). Szybko i łatwo można to zrobić, zwilżając ręce wodą.

4. Krok

W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż kczki na średnim ogniu do momentu, aż staną się złote i chrupiące. Pamiętaj, aby nie smażyć ich zbyt długo, ponieważ mogą stać się zbyt twarde.

5. Krok

Po usmażeniu kuleczki wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy